31 Mart Uluslararası Transgender Görünürlük Günü transseksüellik konusunda uzmanlaşmış Amerikalı bir psikoterapist olan Rachel Crandall Crocker’ın önerisi üzerine 2009 yılından beri kutlanmaktadır.
Rachel Crandall Crocker’ın, transseksüellerin tek günü olan “Transseksüel Anma Günü”nde sadece vefat edenlerden bahsetmenin yıkıcı etkisini fark etmesi, onda vefat edenler kadar yaşayanlar hakkında da konuşabilecekleri ve dünyanın her yerindeki transları bir araya getirecek bir günün olması gerektiği düşüncesini uyandırmıştır. Cinayet kurbanı transseksüelleri onurlandıran bir gün olan Transseksüel Anma Günü’nün (TDOR) doğmasına neden olan olay ise 1998’de, Boston’da siyah bir trans kadın olan Rita Hester’ın kendi dairesinde bıçaklanması sonrasında trans kadınların Hester’ın mahallesinde yaptıkları yürüyüştür. Ancak bu gün, transseksüel topluluk için bir anma, bir yas günüdür.
Crocker 2009 yılında cesaretini toplayıp 31 Mart’ta Facebook üzerinden dünyanın her yerinden insanlarla iletişime geçmeye başlamış, onlara fikrini anlatmış ve katılımlarını talep etmiştir. İlk yıl kutlamalara görece az sayıda insan katılım olmuş olsa da zaman içinde katılanların sayısı artmıştır. Crocker Kasım ayındaki TDOR ve Haziran’daki Onur Haftası’yla çakışmayacak bir tarih olması için 31 Mart gününü seçmiş olduğunu ifade etmiştir.
Kaynak
Rachel Crandall-Crocker (2021) “TDOV Founder Rachel Crandall-Crocker Agrees That Visibility Is A “Double-Edged Sword”, https://www.them.us/story/trans-day-of-visibility-founder-rachel-crandall-crocker-essay, [Erişim Tarihi, Haziran 2021].
Kate Sosin (2021) “The history behind International Transgender Day of Visibility”, https://www.usatoday.com/story/news/nation/2021/03/31/trans-visibility-day-history-celebration/4820902001/, [Erişim Tarihi, Haziran 2021].
Yazar
Demet Sayınta