‘Yalnızca seksist değil aynı zamanda heteroseksist bir toplumda yaşıyoruz’ kapağıyla Kaos GL dergisinin ilk sayısı 20 Eylül 1994’te yayımlandı. Kaos GL Dergisi toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele etmeyi ve Türkiye’deki cinsiyet politikalarına katkı sunmayı misyon edinmiş, toplum tarafından görmezden gelinen LGBTİ ve Queer’in kendi sözlerini söyleyebildikleri, gündemlerini oluşturabildikleri ve tartışabildikleri radikal bir zemin yaratmıştır. Mayıs-Haziran 2021’de ‘Toplumsal Cinsiyet’ başlığı ile derginin 178. sayısı yayımlanmıştır.
Ev sohbetlerinde planlanan ‘gay pride’lar hayallerinde inat edenler, ‘yapılacak bir şey mutlaka vardır’ inancıyla eşcinsellerin kendi seslerini duyma ve duyurma ihtiyaçlarının kendilerine ait bir dergi ile mümkün olacağını düşünüyorlardı. Ev sohbetlerindeki konuşmalar ‘nasıl bir dergi istedikleri’ tartışmalarına evrilmiş ve bu sohbetleri Türkiye’nin her yerinden eşcinsellerin katılabileceği bir tartışmaya dönüştürme kararı verilmiştir. Sokak afişleri Ankara’daki bütün otobüs duraklarından İstanbul’a, Express dergisine kadar taşınmıştır. İlk çağrılarını Express dergisinin 16-23 Nisan 1994 tarihli 12. sayısında ‘Gey, Lezbiyen ve Anti-heteroseksistlere Çağrı’ başlığı ile yayımlamışlardır. Çağrı metni şöyledir: “Yalnız olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Toplumun her kesiminde ve her alanında daima vardık ve varız. Ama kendi kimliğimizle değil, heteroseksizmin bize sunduğu ve dayattığı; bizi tanımlamayan bir kimlikle. Bu kimlikleri değiştirme zamanı gelmedi mi? Biz ilk adımı attık ve ciddi bir posta kutusu kiraladık. Amacımız hem bir iletişim ağı oluşturmak hem de ileride birlikte yürümek isteyenlerle buluşmak. Sıkıntılarınızı, duygularınızı, sorunlarınızı ve kişisel olarak ne yapabileceğinizi yazın. Birbirimize güvenmeyip kime güveneceğiz? Hayallerimiz 20 Eylül 1994’de gerçek oldu. İlk dergimizi çıkardık. Kendi tabirimizle ‘Şanlandık’ … Kısık bir sesle çıkmadık ama. Çığlıklarla ilan ettik ilk sayımızı. Çığlık manifestomuza ve dergimize her yerden yanıt geldi. Dergiyi ellerimizle yoğurduk. Paramız yoktu, borç aldık. Bilgisayarımız yoktu iş yerlerimizde ‘gizli gizli’ yaptık. Yani sözün kısası, eşcinselliğimizi açık açık yaşamaya dergimizi gizli gizli ortaya çıkarmaya başladık. İlk dergimizi çıkarttıktan sonra on dergi çıkartacak kadar yazı, umut ve heyecanımız birikti… İlk dergide kendimizi kendimize anlatmakla işe başladık.”
Kaynak
Savaş Karşıtları (2006) “Kaos GL’nin hikâyesi, http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=10&ArsivAnaID=35916&ArsivSayfaNo, [Erişim Tarihi, Haziran 2021].
Yazar
Demet Sayınta