2 Kasım 1989 Kadıköy-Karaköy Vapurunda Mor İğne Satışı

Kaktüs dergisi çevresi, yaklaşık bir aylık yoğun bir toplantı ve hazırlık sürecinin ardından ‘Bedenimiz Bizimdir; Cinsel Tacize Hayır’ başlığı ile 2 Kasım 1989’da Kadıköy-Karaköy vapurunda mor iğne satışı ile cinsel tacize karşı bir kampanya başlatmıştır. Cinsel tacize karşı bir kampanya başlatma düşüncesi aynı yılın Şubat ayında Ankara’da gerçekleştirilen “1. Feminist Haftasonu”nda Kadın Dayanışma Derneği’nin hazırlığını başlattığı sarkıntılığa karşı kampanyanın konuşulmasıyla doğmuştur. Ekim ayında Ankaralı kadınların sarkıntılığa karşı kampanyayı başlatmaları üzerine İstanbul’daki feminist gruplar, bu kampanyayı, kapsamını cinsel taciz karşıtlığına genişleterek destekleme kararı almışlardır. Cinsel taciz kapsamındaki her konuya gerekli ağırlığın verilebilmesi için kampanya aşamalara bölünmüştür; sırasıyla sokak, işyeri ve evde cinsel tacize dikkat çekilecektir. Sloganlar belirlenip yapılacaklar planlandıktan sonra, kampanya 2 Kasım 1989’da, gazeteciler eşliğinde Kadıköy-Karaköy vapurunda tanıtılmış, mor iğne satışı yapılmıştır. Sonraki aşamada TÜYAP Kitap Fuarı’nda kampanya için bir stant açılmıştır. Kampanya kapsamında BİLSAK’ta cinsel taciz temalı üç toplantı gerçekleştirilmiş, kadınların giremediği meyhane, kahvehane gibi mekânlara toplu ziyaretler yapılmış, semt pazarlarında mor iğne satılmış, bildiriler basılıp dağıtılmıştır. İğnelere iliştirilen kurdelelerin mor rengi kadın özgürlüğünü temsil ettiği için, iğne ise kadınlarca sarkıntılığa karşı kullanıldığı için tercih edilmiştir.

Kaynak

Sosyalist Feminist Kaktüs Dergisi (1989) “Kadınlar! Cinsel Tacize Karşı Dayanışmaya”, Sayı 9, s. 14-15, http://www.pazartesidergisi.com/pdf/Kaktus9.pdf, [Erişim Tarihi, Haziran 2021].

Filiz Karakuş (2020) “2 Kasım 1989: Mor İğne kampanyası başlatıldı”, Çatlak Zemin, https://catlakzemin.com/2-kasim-1989/, [Erişim Tarihi, Haziran 2021].

Yazar
Demet Sayınta